9 συχνά λάθη σχετικά με τη διακόσμηση του σαλονιού

9 συχνά λάθη σχετικά με τη διακόσμηση του σαλονιού

 

Το σαλόνι είναι ο χώρος του σπιτιού που βλέπουν πιο συχνά οι επισκέπτες σας, και ενδεχομένως ο χώρος που περνάτε και εσείς τις περισσότερες ελεύθερες ώρες της ημέρας. Φροντίστε λοιπόν να σας βγάζει ασπροπρόσωπους αποφεύγοντας τα παρακάτω συχνά λάθη!

 

Κολλάτε τα έπιπλα στον τοίχο

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, πολλοί θεωρούν ότι με το να κολλάνε όλα τα έπιπλα στον τοίχο δημιουργούν περισσότερο χώρο και ως αποτέλεσμα φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος στο μάτι. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Αν δεν μας πιστεύετε, αφήστε έστω μερικά εκατοστά κενό από τον τοίχο σε μερικά από τα έπιπλα σας και δείτε το και μόνοι σας!

 

Επιλέγετε "μοδάτα" έπιπλα

Μια από τις μεγαλύτερες παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει κάποιος που αγοράζει καινούρια έπιπλα είναι το να επιλέγει σχέδια που είναι η τελευταία λέξη της μόδας. Συνήθως αυτά τα σχέδια εστιάζουν περισσότερο στην εμφάνιση παρά στη λειτουργικότητα, και σε συνδυασμό με το ότι κάθε μόδα αργά ή γρήγορα περνάει, σημαίνει πως κάποια στιγμή θα τα βαρεθείτε και θα θέλετε να τα (ξανα)αλλάξετε. Προτιμήστε λοιπόν έπιπλα με απλό, διαχρονικό σχεδιασμό, που θα παραμένουν λειτουργικά και εμφανίσημα όσα χρόνια και αν περάσουν. Αν θεωρείτε πως κάποιο έπιπλο δεν θα ταίριαζε με τον υπόλοιπο χώρο σας σε περίπτωση ανακαίνισης, τότε ίσως και να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Το κάνετε να μοιάζει με έκθεση προϊόντων

Μένοντας στο θέμα των επίπλων, άλλο ένα συχνό λάθος είναι το να προμηθεύεστε όλα σας τα έπιπλα και τα διακοσμητικά από το ίδιο μέρος, με αποτέλεσμα το σαλόνι σας να μοιάζει με έκθεση προϊόντων της εταιρείας που επιλέξατε. Όσο μπορείτε συνδυάστε παλιά, αντικέ έπιπλα και διακοσμητικά με καινούρια για να δημιουργήσετε μια ενδιαφέρουσα αντίθεση και να δώσετε μια πνοή ιστορίας στο σαλόνι σας. Αξίζει να έχετε κατά νου όμως πως συνήθως τα παλαιότερα έπιπλα, ειδικά οι καναπέδες και τα τραπέζια, είναι λίγο μεγαλύτερα σε ύψος απ' ότι τα σύχρονα, οπότε μην ξεχάσετε να μετρήσετε το χώρο σας, καθώς είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζουν οι αναλογίες όλων των αντικειμένων.

 

Επιλέγετε μικρό χαλί

Το χαλί του σαλονιού διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη συνολική αίσθηση άνεσης και "ζεστασιάς". Φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να φτάνει ως και κάτω από τον καναπέ (ή τους καναπέδες), και όχι απλά να καλύπτει το χώρο που καταλαμβάνει το τραπέζι του σαλονιού. Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν να μην υπάρχει ακάλυπτο πάτωμα μεταξύ καναπέ και τραπεζιού.

 

Βάφετε το σαλόνι πριν επιλέξετε όλα τα έπιπλα

Σιγουρευτείτε πως έχετε κατασταλάξει πάνω στα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε και έπειτα επιλέξτε χρώμα για τους τοίχους του σαλονιού σας, αλλιώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να το μετανιώσετε. Στη χειρότερη περίπτωση, τουλάχιστον "κλειδώστε" την επιλογή της χρωματικής παλέτας που θα χρησιμοποιήσετε και μετά ξεκινήστε το βάψιμο.

 

Κρεμάτε πολύ ψηλά το φωτιστικό σας

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και το σχεδιασμό του φωτιστικού οροφής σας, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι να το κρεμάτε όσο πιο χαμηλά γίνεται. Σκοπός σας είναι να φωτίσετε το χώρο, όχι το ταβάνι. Όσο πιο ψηλά το κρεμάτε, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται το φως, και ως αποτέλεσμα το σαλόνι γίνεται πιο σκοτεινό. Παράλληλα, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε "στρώσεις" φωτός, που σημαίνει πως δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στο φωτιστικό οροφής για το φωτισμό του χώρου σας.

 

Έχετε πολλά μαξιλάρια πάνω στον καναπέ σας

Μπορεί στις περισσότερες εκθέσεις προϊόντων και στις φωτογραφίες καταλόγων οι καναπέδες να είναι γεμάτοι με μαξιλάρια, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικό, καθώς θα πρέπει να τα μετακινείτε συνεχώς για να κάτσετε εσείς ή για να κάνετε χώρο να κάτσουν και άλλοι. Ένα μαξιλάρι σε κάθε γωνία για έναν διθέσιο και τρία για έναν τριθέσιο (δύο στις γωνίες και ένα στη μέση) είναι συνήθως αρκετά.

 

Αμελείτε τη διακόσμηση

Μερικά όμορφα έπιπλα δεν αρκούν για ένα όμορφο σαλόνι. Χρειάζονται και διακοσμητικά αντικείμενα, που θα προσθέσουν πινελιές διακόσμησης στο χώρο σας ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσουν και μια ευκαιρία να αναδείξετε περαιτέρω το προσωπικό σας στυλ. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν να προσθέσετε και επιπλέον πηγές φωτισμού, όπως κάποιο επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο φωτιστικό, ώστε να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα.

 

Συσσωρεύετε πολλά αντικείμενα

Από την άλλη μεριά, το να έχετε υπερβολικά πολλά αντικείμενα είναι το ίδιο κακό, καθώς μια minimal διακόσμηση με λίγα, αλλά ποιοτικά, διακοσμητικά είδη είναι συχνά πιο ευχάριστη στο μάτι. Όπως είχαμε δει και στο άρθρο μας πάνω στο φενγκ σούι, χώροι με πολλά συσσωρευμένα αντικείμενα εμποδίζουν την ελεύθερη ροή της ενέργειας, αν φυσικά πιστεύετε σε αυτά.

 

Έχετε άλλες συμβουλές σχετικά με συνηθισμένα λάθη διακόσμησης που παρατηρείτε σε σαλόνια; Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να τις μοιραστείτε μαζί μας κάτω στα σχόλια!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο