Οι αναλογίες και η ισορροπία στο interior design

Οι αναλογίες και η ισορροπία στο interior design

 

Οι αναλογίες και η ισορροπία στο interior design είναι δύο από τα θεμελιώδη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει όποιος αποφασίζει να πραγματοποιήσει αλλαγές στη διακόσμηση κάποιου χώρου. Διασφαλίζουν ότι ένα σχέδιο είναι ευχάριστο στο μάτι και ότι η αισθητική είναι σωστή. Με ποιους τρόπους όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το μάτι σας και με "δοκιμές και σφάλματα" να προσδιορίσετε τον πιο επιτυχημένο και ευχάριστο στο μάτι σχεδιασμό. Όσο μεγαλύτερη εμπειρία έχετε στο θέμα της διακόσμησης, τόσο λιγότερες απόπειρες θα χρειαστείτε.

Ο δεύτερος και ενδεχομένως πιο ασφαλής τρόπος είναι να ακολουθήσετε κάποιους συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους, καθώς οι κανόνες των αναλογιών "πηγάζουν" μέσα από τα μαθηματικά. Όπως όταν ακούτε μουσική μπορείτε να εντοπίσετε ενστικτωδώς μια λανθασμένη νότα, καθώς δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο τραγούδι, έτσι και στο interior design μια "παραφωνία" ξεχωρίζει εύκολα, ακόμα και από άτομα χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη σχετική πείρα. Κάντε λοιπόν τη ζωή σας εύκολη και ακολουθήστε τους παρακάτω απλούς μαθηματικούς κανόνες!

 

Η Χρυσή Τομή

Ένα σύστημα ορθογωνίων που αναπτύχθηκε πλήρως στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά ενδεχομένως να είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από τους πρώτους αιγυπτιακούς χρόνους κατά την κατασκευή των πυραμίδων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναλογία πλευρών ορθογωνίου που θεωρείται πως είναι ελκυστική στο ανθρώπινο μάτι. Η αναλογία αυτή είναι 0,62 προς 1. Πρακτικά, για λόγους ευκολίας, μπορεί να απλοποιηθεί σε 2/3 προς 1. Με άλλα λόγια, φανταστείτε ένα ορθογώνιο με πλάτος 1 μέτρο και μήκος 1,62 μέτρα. Η αναλογία αυτή συχνά χρησιμοποιείται στο μέγεθος των τοίχων, των ανοιγμάτων για τα παράθυρα ή, πιο απλά, στις διαστάσεις των επίπλων και των διακοσμητικών.


 

Η Ακολουθία Φιμπονάτσι

Μια χρήσιμη σειρά αριθμών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αναλογιών. Κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων του, άρα η ακουλουθία είναι 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 , 21, 34, 55, 89 και συνεχίζει ως το άπειρο. Οποιοσδήποτε αριθμός μετά το 13, αν διαιρεθεί με τον προηγούμενό του, δίνει αποτέλεσμα 1.62, την ίδια σταθερά που συναντήσαμε και στη Χρυσή Τομή! Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς λοιπόν, οι δύο μέθοδοι οδηγούν ακριβώς στην ίδια αναλογία. Οποιοδήποτε σχήμα είναι ομοιόμορφο, όπως για παράδειγμα ένας κύλιδρος ή ένα ορθογώνιο (σκεφτείτε τραπέζια), μπορεί να χρησιμοποιεί την αναλογία αυτή.

 

Ο Κανόνας 60/30/10

Αν γενικεύσουμε την αναλογία της Χρυσής Τομής, που όπως είδαμε είναι 0,62 προς 1, παίρνουμε την αναλογία 60/40. Η αναλογία αυτή όμως περιορίζεται στο να περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε δύο μεγέθη. Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων έχουν δημιουργήσει μια επέκταση του κανόνα της Χρυσής Τομής, τον Κανόνα 60/30/10. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν πλέον εύκολα να περιγράψουν τη σχέση ανάμεσα σε τρία μεγέθη και όχι μόνο δύο.

 

Συχνότερα συναντάμε τον κανόνα αυτόν στα χρώματα, και συγκεκριμένα στο πόσο "κυριάρχο" θα είναι το κάθε ένα από τα τρία χρώματα που έχουμε επιλέξει για το χώρο μας. Παράλληλα, η συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα έπιπλα μας πρέπει να είναι κοντά στο 60% του συνολικού χώρου, η τηλεόραση κοντά στο 40% του επίπλου στο οποίο κάθεται και το τραπέζι του σαλονιού κοντά στο 40% του μήκους του μεγαλύτερου καναπέ που εξυπηρετεί.

 

Εσείς γνωρίζατε το ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι μαθηματικοί τύποι στο interior design; Αν ναι, τους εφαρμόζετε με κάποιον τρόπο στο σπίτι σας; Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας κάτω στα σχόλια!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο