Τι είναι το MDF και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Τι είναι το MDF και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

 

Το MDF (Medium Density Fiberboard), στα ελληνικά ινοσανίδα μέτριας πυκνότητας, είναι μια πρεσαριστή τεχνητή πλάκα ξυλείας, που επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και η μαζική της παραγωγή ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Από τότε, χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή επίπλων εσωτερικού χώρου, κατέχοντας μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Αν θέλετε να ενημερωθείτε και πάνω στη μοριοσανίδα, θα βρείτε το σχετικό μας άρθρο εδώ.

 

Από τι αποτελείται το MDF;

Το MDF αποτελείται από 3 βασικά συσταστικά. Το πρώτο, σε ποσοστό 80-85%, είναι αφυδατωμένα μικροσωματίδια ξύλου, προερχόμενα κυρίως από σκληρή ξυλεία. Το δεύτερο βασικό συστατικό είναι η ρητίνη, σε ποσοστό περίπου 10%, ενώ το τρίτο βασικό συστατικό του MDF είναι το κερί παραφίνης.

 

Γιατί είναι το MDF τόσο δημοφιλές;

Ίσως ο κυριότερος λόγος που το MDF είναι τόσο δημοφιλές είναι το κόστος του, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό καθώς πρόκειται για σύνθετη ξυλεία. Παράλληλα όμως, ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός λόγος είναι η ανθεκτικότητά του, που την οφείλει στον τρόπο παρασκευής του. Καθώς αποτελείται από συμπιεσμένες ίνες και ρητίνη, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε πιέσεις και χτυπήματα, καθιστώντας το ιδανικό υλικό για την κατασκευή επίπλων όπως ραφιέρες, ντουλάπια αποθήκευσης, μπουφέδες και πόρτες. Τέλος, το MDF χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο ξύλο, άρα θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον.

 

Υπάρχουν αρνητικά σημεία του MDF;

Όπως με κάθε άλλο υλικό, έτσι και το MDF με τη σειρά του έχει ορισμένα αρνητικά σημεία. Το πρώτο είναι η σχετικά μικρή ανθεκτικότητά του στην υγρασία. Εάν απορροφήσει μεγάλη ποσότητα υγρασίας, το MDF ενδέχεται να φουσκώσει, χάνοντας τη συνοχή του. Ένα άλλο μειονέκτημα του είναι το βάρος του, το οποίο είναι μεγαλύτερο απ' ότι του φυσικού ξύλου αλλά και της μοριοσανίδας, λόγω της πυκνότητάς του.

 

Εσάς ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το MDF ως υλικό κατασκευής επίπλων; Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας κάτω στα σχόλια!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο