Τι είναι η μοριοσανίδα και ποια η διαφορά με το MDF;

Τι είναι η μοριοσανίδα και ποια η διαφορά με το MDF;

 

Η μοριοσανίδα, ή αλλιώς νοβοπάν (novopan), είναι ένα παράγωγο ξύλου, που κατασκευάζεται εφαρμόζοντας υψηλή πίεση σε πριονίδι και κομματάκια ξύλου που περισσεύουν κατά την επεξεργασία του φυσικού ξύλου. Παρόλο που προέρχεται από φυσικό ξύλο όμως, η μοριοσανίδα δεν θεωρείται φυσικό υλικό επειδή κατά την κατασκευή της χρησιμοποιείται και ένα συνδετικό υλικό ρητίνης. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή επίπλων εσωτερικού χώρου, ειδικά σε έπιπλα με μεγάλες επιφάνειες όπως ντουλάπες, τραπέζια και γραφεία. Αν θέλετε να ενημερωθείτε και πάνω στο MDF, θα βρείτε το σχετικό μας άρθρο εδώ.

 

Από τι αποτελείται η μοριοσανίδα;

Πέρα από τα υπολείμματα φυσικού ξύλου και το συνδετικό υλικό ρητίνης που αναφέραμε ήδη, πολλές φορές η μοριοσανίδα επενδύεται εξωτερικά με μελαμίνη ή και ξύλινους καπλαμάδες για μεγαλύτερη αντοχή.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μοριοσανίδας;

Η μοριοσανίδα μπορεί να θεωρηθεί φιλική προς το περιβάλλον, καθώς για την κατασκευή της δεν χρησιμοποιούνται ολόκληροι κορμοί δέντρων αλλά υπολείμματα τους. Παράλληλα, είναι ανθεκτική στο υπεριώδες φως και στους λεκέδες, ενώ ταυτόχρονα το βάψιμο της είναι ιδιαίτερα εύκολο, ακόμα και χωρίς να έχει κάποιος εμπειρία στο βάψιμο επίπλων. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της μοριοσανίδας όμως είναι με διαφορά το αισθητά χαμηλό κόστος της σε σύγκριση με τη φυσική ξυλεία.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μοριοσανίδας;

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μοριοσανίδας είναι η αντοχή της στην υγρασία, και συγκεκριμένα η σχετική έλλειψη της σε αυτήν. Παράλληλα, έχει την τάση σε ορισμένες περιπτώσεις να φθείρεται σχετικά εύκολα. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους η μοριοσανίδα σπάνια χρησιμοποιείται σκέτη, καθώς η επένδυση της με μελαμίνη ή καπλαμά είναι ιδιαίτερα σημαντική στο να εξασφαλίσει αντοχή στο έπιπλο.

 

Ποιες είναι οι διαφορές της μοριοσανίδας με το MDF;

Μοριοσανίδα ή MDF; Ποιο υλικό είναι καλύτερο; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόση (και τι είδους) χρήση πρόκειται να δει το έπιπλο. Η μοριοσανίδα είναι οικονομικότερη από το MDF, είναι λιγότερο πυκνή και έχει μικρότερη αντοχή στην υγρασία από το MDF. Για έπιπλα εξωτερικού χώρου λοιπόν, το MDF αποτελεί συνήθως την ασφαλέστερη επιλογή. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το MDF, θα βρείτε το άρθρο μας πάνω στο υλικό αυτό εδώ. Από την άλλη, για ένα έπιπλο που μεγάλος παράγοντας στην επιλογή του είναι το κόστος αγοράς του, ή που γενικά δεν προβλέπεται να δει βαριά και έντονη χρήση, η μοριοσανίδα ίσως να αποτελεί την ιδανική επιλογή.

 

Εσάς ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τη μοριοσανίδα ως υλικό κατασκευής επίπλων; Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις σας κάτω στα σχόλια!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο