7 Τρόποι Εξοικονόμησης Νερού στο Σπίτι

7 Τρόποι Εξοικονόμησης Νερού στο Σπίτι

Η εξοικονόμηση νερού, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή, είτε από άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στο όνομα της οικολογίας, είτε από άτομα που απλώς προσπαθούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι που είναι εύκολοι και γρήγοροι, αλλά ταυτόχρονα και οικονομικοί.

 

Ελέγξτε για τυχόν διαρροές

Πριν επιχειρήσετε να μειώσετε την κατανάλωση νερού σας, σιγουρευτείτε πρώτα πως δεν χάνετε άσκοπα νερό μέσω διαρροών που ενδεχομένως να μην έχετε ακόμη εντοπίσει. Μια μικρή τρυπούλα μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες της τάξεως των 75 λίτρων νερού την ημέρα. Ως μέτρο σύγκρισης, μια βρύση που στάζει διαρκώς μπορεί να "χάνει" έως και 200 λίτρα νερού την ημέρα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες όταν πρόκειται για τρύπες μεγαλύτερου μεγέθους. Συχνά σημεία εμφάνισης διαρροών είναι οι νιπτήρες, τα καζανάκια και οι βρύσες.

 

Ελέγξτε το καζανάκι σας

Συγκεκριμένα για το καζανάκι σας, μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό του λίγο χρώμα (χρώμα ζαχαροπλαστικής για παράδειγμα). Αν μετά από 30 περίπου λεπτά αρχίσετε να παρατηρείτε χρώμα μέσα στο νερό της λεκάνης, τότε έχετε διαρροή. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, τα περισσότερα ανταλλακτικά είναι φθηνά και η αντικατάστασή τους αρκετά εύκολη.

 

Αλλάξτε το τηλέφωνο μπάνιου

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν στην αγορά τηλέφωνα μπάνιου χαμηλής ροής, που βοηθούν πολύ στην εξοικονόμηση νερού. Κατά μέσο όρο, τα τηλέφωνα αυτά καταναλώνουν περίπου 9 λίτρα το λεπτό, ενώ τα συμβατικά περίπου 19 λίτρα το λεπτό. Το κύριο αρνητικό τους σημείο είναι πως προσφέρουν μικρότερη πίεση νερού από τα συμβατικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τα χαρακτήριζε κάποιος αναποτελεσματικά.

 

Μειώστε τη διάρκεια του μπάνιου

Κάθε λεπτό που κάνετε μπάνιο, ξοδεύετε περίπου 20 λίτρα νερού, οπότε ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση νερού είναι να κάνετε μπάνια μικρότερης διάρκειας. Αν συνηθίζετε να γεμίζετε την μπανιέρα σας, έχετε κατά νου πως αυτό απαιτεί από 50 έως και 150 λίτρα νερού, ανάλογα με το μέγεθος της μπανιέρας και το σημείο μέχρι το οποίο την γεμίζετε.

 

Τοποθετήστε ένα μπουκάλι νερού στο καζανάκι

Γεμίστε ένα μπουκαλάκι με νερό, χώμα ή πετραδάκια και τοποθετήστε το μέσα στο καζανάκι σας. Με αυτόν τον τρόπο, το καζανάκι σας θα γεμίζει κάθε φορά με λιγότερο νερό, εξοικονομώντας σας χρήματα. Για παράδειγμα, αν το καζανάκι σας έχει χωρητικότητα 6 λίτρα, με ένα μπουκαλάκι των 500mL πρακτικά μειώνεται η χωρητικότητά του στα 5,5 λίτρα. Προσοχή μόνο να τοποθετηθεί μακριά από τον μηχανισμό που έχει το καζανάκι σας.

 

Μονώστε τους σωλήνες

Τοποθετώντας μόνωση στους σωλήνες σας θα έχετε ζεστό νερό γρηγορότερα, ενώ παράλληλα θα αποτρέψετε τυχόν διαρροές. Ο ευκολότερος και ταυτόχρονα φθηνότερος τρόπος μόνωσής τους είναι με ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες για μόνωση, που θα βρείτε σε καταστήματα με υδραυλικό εξοπλισμό.

 

Κάντε συνετή χρήση του πλυντηρίου

Αποφεύγετε να βάζετε σε λειτουργία το πλυντήριο ρούχων σας ενώ είναι μισοάδειο. Έτσι θα κάνετε εξοικονόμηση τόσο στο νερό, όσο και στο ρεύμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.

 

Εσείς εφαρμόζετε κάποιον από τους παραπάνω τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση νερού σας; Μήπως γνωρίζετε και κάποιους επιπλέον τρόπους που παραλείψαμε να αναφέρουμε; Θα χαρούμε πολύ να τους μοιραστείτε μαζί μας κάτω στα σχόλια!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο