7 τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

7 τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

 

Η εξοικονόμηση νερού ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή, είτε από άτομα που προσπαθούν τα μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα στο όνομα της οικολογίας, είτε από άτομα που απλά προσπαθούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι, που είναι εύκολοι και γρήγοροι, αλλά ταυτόχρονα και οικονομικοί.

 

Ελέγξτε για τυχόν διαρροές

Πριν επιχειρήσετε να μειώσετε την κατανάλωση νερού σας, σιγουρευτείτε πρώτα πως δεν χάνετε άσκοπα νερό μέσω διαρροών που ενδεχομένως να μην έχετε ακόμη εντοπίσει. Μια μικρή τρυπούλα μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες της τάξεως των 75 λίτρων νερού την ημέρα. Ως μέτρο σύγκρισης, μια βρύση που στάζει διαρκώς μπορεί να "χάνει" έως και 200 λίτρα νερού την ημέρα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες όταν πρόκειται για τρύπες μεγαλύτερου μεγέθους. Συχνά σημεία εμφάνισης διαρροών είναι οι νιπτήρες, τα καζανάκια και οι βρύσες.

 

Ελέγξτε το καζανάκι σας

Συγκεκριμένα για το καζανάκι σας, μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό του λίγο χρώμα. Αν μετά από 30 περίπου λεπτά αρχίζετε να παρατηρείτε χρώμα μέσα στο νερό της τουαλέτας, τότε έχετε διαρροή. Μην ανησυχείτε όμως, τα περισσότερα ανταλλακτικά είναι φθηνά, και η αντικατάστασή τους εύκολη.

 

Αλλάξτε το τηλέφωνο της ντουζιέρας

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν στην αγορά τηλέφωνα για ντουζιέρες χαμηλής ροής, που βοηθούν πολύ στην εξοικονόμηση νερού. Κατά μέσο όρο, τα τηλέφωνα αυτά καταναλώνουν περίπου 9 λίτρα το λεπτό, ενώ τα συμβατικά περίπου 19 λίτρα το λεπτό. Το κύριο αρνητικό τους σημείο είναι πως προσφέρουν μικρότερη πίεση νερού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναποτελεσματικά.

 

Μειώστε τη διάρκεια του μπάνιου

Κάθε λεπτό που κάνετε μπάνιο, ξοδεύετε περίπου 20 λίτρα νερού, οπότε ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση νερού είναι να κάνετε μπάνια μικρότερης διάρκειας. Αν συνηθίζετε να γεμίζετε την μπανιέρα σας, έχετε κατά νου πως αυτό απαιτεί από 50 έως και 150 λίτρα νερού, ανάλογα με το μέγεθος της μπανιέρας και τη στάθμη του νερού.

 

Τοποθετήστε μπουκάλια νερού στο καζανάκι

Γεμίστε 1-2 μπουκαλάκια με νερό, χώμα ή πετραδάκια και τοποθετήστε τα μέσα στο καζανάκι σας. Με αυτόν τον τρόπο, το καζανάκι σας θα γεμίζει κάθε φορά με λιγότερο νερό, εξοικονομώντας σας χρήματα και μειώνοντας το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Για παράδειγμα, αν το καζανάκι σας έχει χωρητικότητα 6 λίτρα, με ένα μπουκαλάκι των 500mL ουσιαστικά μειώνεται η χωρητικότητα του στα 5,5 λίτρα. Προσοχή όμως να βρίσκονται μακριά από τον μηχανισμό που έχει το καζανάκι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο δεν πρόκεται να αλλοιωθεί λόγω συνεχούς επαφής με το νερό, όπως για παράδειγμα ένα τούβλο.

 

Μονώστε τους σωλήνες

Τοποθετώντας μόνωση στους σωλήνες σας θα έχετε ζεστό νερό γρηγορότερα. Παράλληλα, θα αποτρέψετε τυχόν διαρροές. Ο ευκολότερος και ταυτόχρονα φθηνότερος τρόπος μόνωσης είναι με ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες για μόνωση που θα βρείτε σε καταστήματα με υδραυλικό εξοπλισμό.

 

Κάντε συνετή χρήση του πλυντηρίου

Αποφεύγετε να βάζετε σε λειτουργία το πλυντήριο ρούχων σας ενώ είναι μισοάδειο. Έτσι θα κάνετε εξοικονόμηση τόσο στο νερό, όσο και στο ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.

 

Εσείς εφαρμόζετε κάποιον από τους παραπάνω τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση νερού στο σπίτι σας; Αν ναι, μήπως έχετε και κάποιον ακόμη τρόπο που παραλείψαμε να αναφέρουμε; Θα χαρούμε πολύ να τους μοιραστείτε μαζί μας!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υπόβαλε ένα σχόλιο