Φωτιστικά δαπέδου: Ο πιο φωτεινός τρόπος να ανανεώσετε τον χώρο σας!

Φωτιστικά δαπέδου: Ο πιο φωτεινός τρόπος να ανανεώσετε τον χώρο σας!

Ο φωτισμός διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη γενική αίσθηση ενός χώρου, ειδικά αν ο στόχος είναι η δημιουργία μιας χαλαρής, ήρεμης και ζεστής ατμόσφαιρας. Ευτυχώς τα φωτιστικά δαπέδου είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να πετύχουμε ακριβώς αυτό!

Τα επιδαπέδια φωτιστικά προσφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία, τόσο από άποψη υλικών κατασκευής, όσο και μεγεθών και χρωμάτων. Αυτό τα καθιστά να είναι σε θέση να μπορούν να ταιριάξουν αρμονικά με κάθε στυλ σπιτιού. Μπορούν να είναι απλά σε σχεδιασμό και να εναρμονίζονται πλήρως με το χώρο, ή να είναι τόσο ξεχωριστά που να αποτελούν statement pieces, προσθέτοντας ύψος, χρώμα και χαρακτήρα στον χώρο.

Παράλληλα, προσφέρουν επιπρόσθετο φωτισμό σε όποιο σημείο του σπιτιού το χρειάζεται (για παράδειγμα, μια σκοτεινή γωνία που δεν τη "βλέπει" το φυσικό φως του ήλιου) ή είναι άδειο και ταυτόχρονα δεν χωράει κάποιο έπιπλο, έστω μικρό, για να το γεμίσει. Επιπρόσθετα, μιας και δεν αποτελούν μόνιμη εγκατάσταση όπως οι απλίκες τοίχου και τα φωτιστικά οροφής, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει εύκολα η θέση τους. Παράλληλα αυτό σημαίνει πως, μαζί με τα επιτραπέζια φωτιστικά, είναι ο μόνος τρόπος να προσθέσει κανείς επιπλέον πηγές φωτισμού χωρίς την ανάγκη ηλεκτρολόγου.

 

Τα φωτιστικά δαπέδου παρέχουν δύο ειδών φωτισμούς: Θερμό, απαλό και γενικό φωτισμό ή στοχευμένο φωτισμό (συχνά συναντούμε και τις έννοιες "φωτισμός εργασίας", "τοπικός φωτισμός" ή "φωτισμός έμφασης") σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της επιλογής μας. Συνήθως αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε ως την κύρια πηγή φωτισμού, μιας και τα φωτιστικά οροφής σχεδόν πάντα ταιριάζουν καλύτερα στο σκοπό αυτό. Τα επιδαπέδια φωτιστικά συνήθως αναλαμβάνουν το ρόλο του περιφερειακού φωτισμού, για δημιουργία ατμόσφαιρας, ως μια έξτρα πινελιά διακόσμησης, ακόμη και όταν δεν είναι αναμμένα, ή για πιο πρακτικούς σκοπούς, όπως το να μας βοηθούν κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου στην αγαπημένη μας πολυθρόνα.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην επιλογή του κατάλληλου φωτιστικού δαπέδου πρέπει να είναι το ύψος του. Σε ένα σπίτι με χαμηλό ταβάνι, ένα ψηλό φωτιστικό όχι μόνο θα δείχνει δυσανάλογο, αλλά και θα τονίζει ακόμη περισσότερο το χαμηλό ύψος του ταβανιού. Κάτι ακόμα που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε είναι το κυνήγι της απόλυτης συμμετρίας. Αντί, για παράδειγμα, να πλαισιώσουμε τον καναπέ μας με δύο ίδια επιδαπέδια φωτιστικά, οι περισσότεροι σχεδιαστές προτείνουν στη μία από τις δύο πλευρές να τοποθετηθεί ένα μικρό τραπεζάκι με ένα επιτραπέζιο φωτιστικό πάνω. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται η οπτική ισορροπία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται μια διάσταση στιλπνότητας.

 

Ένα καλό σημείο να τοποθετηθεί ένα φωτιστικό δαπέδου είναι σε μια γωνία, ώστε το φως να αντανακλάται στον τοίχο και στα γύρω αντικείμενα (για παράδειγμα, σε έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα διακοσμητικό τοίχου). Ειδικά αν βρίσκεται κάποιος καθρέπτης κοντά του, τότε θα δημιουργηθούν πανέμορφα παιχνίδια με το φως και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο σε μια χαλαρή, αλλά ταυτόχρονα μυστηριώδη και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί και αν στοχευτεί το φως πάνω σε ένα φυτό εσωτερικού χώρου, με τις σκιές που θα δημιουργηθούν να δίνουν μια καλλιτεχνική αύρα στον χώρο.

Μια άλλη, ίσως λιγότερο προφανής, χρήση για τα φωτιστικά δαπέδου είναι στην κρεβατοκάμαρα, σε ρόλο αντικαταστάτη των κλασικών πορτατίφ των κομοδίνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ένα μεγάλο φωτιστικό δαπέδου, είτε δύο μικρότερα σε ρόλο σποτ. Μάλιστα, αν επιλέξετε φωτιστικά που διαθέτουν ροοστάτη, θα έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίζετε την ένταση του φωτός ακριβώς στο επίπεδο που επιθυμείτε, ενώ αν τα συνδυάσετε με χρωματιστές (RGB) λάμπες, θα μπορείτε να μεταμορφώσετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας κυριολεκτικά με ένα κλικ!

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η επιλογή των λαμπών, με αυτές που είναι κάτω από 2000 lumen και έχουν θερμοκρασία χρώματος από 2500K έως και 3000K (το συναντάμε και ως "θερμό λευκό") να είναι ιδανικές για τη δημιουργία μιας χαλαρής ατμόσφαιρας, που να μην επηρεάζει τον ύπνο μας.

 

Τέλος, ένας ακόμη ταιριαστός χώρος για ένα φωτιστικό δαπέδου είναι η είσοδος του σπιτιού, όπου σε συνδυασμό με έναν όμορφο πίνακα ζωγραφικής ή ένα έπιπλο εισόδου μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ φιλόξενο και ζεστό καλωσόρισμα σε εσάς και στους επισκέπτες σας.

Επιλέξτε το φωτιστικό δαπέδου που ταιριάζει στον χώρο και την αισθητική σας και θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας φωτογραφίες σας, αλλά και δικές σας προτάσεις και ιδέες!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο