9 τρόποι να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό χώρο

9 τρόποι να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό χώρο

Το ότι δεν έχετε ένα τεράστιο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιδείξετε το στυλ σας. Η διακόσμηση ενός μικρού χώρου, όπως και η διακόσμηση ενός μεγάλου χώρου, απαιτεί απλώς ευφυΐα στον σχεδιασμό και καλή αντίληψη πάνω στο τι λειτουργεί και τι όχι, οι γενικοί κανόνες σχεδιασμού είναι σχεδόν οι ίδιοι.

Ένας μικρός χώρος δεν χρειάζεται να αποτελεί μεγάλη πρόκληση! Έτσι, αν χρειάζεστε καθοδήγηση σχετικά με την καλύτερη χρήση του χώρου σας σε ένα όχι και τόσο ευρύχωρο σπίτι, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για τη διακόσμηση ενός μικρού χώρου και κάντε το σπίτι σας να λάμψει!

 

Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως

Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος! Επιλέξτε λεπτές, ανοιχτόχρωμες κουρτίνες που επιτρέπουν να εισχωρεί περισσότερο φως στο χώρο και τοποθετήστε απέναντι από τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα καθρέπτες που θα αντανακλούν το φως, θα το σκορπίζουν σε όλο το δωμάτιο και ταυτόχρονα θα ξεγελούν το μάτι στο να θεωρεί πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Επίσης, όσο είναι εφικτό, φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά από τις εισόδους του φωτός, ώστε να εισέρχεται όσο περισσότερο γίνεται.

 

Σκεφτείτε κάθετα

Όταν έχετε να δουλέψετε με περιορισμένο χώρο, κάθε τετραγωνικό είναι πολύτιμο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο, τόσο σε μήκος και σε πλάτος, όσο και σε ύψος. Τοποθετήστε ράφια τοίχου πάνω από τον καναπέ, το κρεβάτι ή οπουδήποτε αλλού το επιτρέπει ο χώρος σας για να κερδίσετε πολύτιμους έξτρα χώρους αποθήκευσης αλλά και ευκαιρίες για ανάδειξη των διακοσμητικών σας. Προσοχή όμως: αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να καλύψετε κάθε σπιθαμή του χώρου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σημεία τα οποία είναι πιο άδεια, επιτρέποντας στο μάτι να "ξεκουραστεί".

 

Αφήστε ενδιάμεσο χώρο

Ο αρνητικός χώρος γύρω από ένα αντικείμενο είναι εξίσου σημαντικός με το ίδιο το αντικείμενο. Τραβήξτε τα έπιπλα σας λίγο μακριά από τον τοίχο και αφήστε περιθώριο να "ανασάνουν". Ο πειρασμός σε έναν μικρό χώρο είναι να σπρώξουμε τα πάντα όσο πιο μακριά γίνεται προς τα έξω, αλλά έχοντας ένα κενό μεταξύ των επίπλων και του τοίχου το μάτι ξεγελιέται και νομίζει πως ο τοίχος είναι πιο πίσω από ότι είναι στην πραγματικότητα, και ως εκ τούτου θεωρεί ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος.

 

Αποφύγετε τον διαχωρισμό των χώρων

Αρχικά αποφύγετε τα τεχνητά διαχωριστικά όπως τα παραβάν, καθώς προκαλούν οπτικό διαχωρισμό και κάνουν τον χώρο να μοιάζει ακόμα πιο μικρό. Στη συνέχεια, αν έχετε πολλά και μικρά δωμάτια, επιλέξτε μια ενιαία χρωματική παλέτα ώστε να "ενοποιηθούν" οι χώροι αυτοί στο μάτι. Αυτό σημαίνει πως τα δωμάτια που είναι το ένα δίπλα στο άλλο θα ήταν καλό να είναι βαμμένα με το ίδιο χρώμα ή κάποιο άλλο που να το προσεγγίζει αρκετά, για παράδειγμα να είναι το ακριβώς προηγούμενο ή επόμενο στο χρωματολόγιο.

 

Ταιριάξτε το ταβάνι με τον τοίχο

Παραμένοντας στο θέμα του χρώματος των τοίχων, άλλη μια έξυπνη πρόταση είναι το βάψιμο του ταβανιού στο ίδιο χρώμα με του τοίχου. Αυτή η προσέγγιση δυσκολεύει το μάτι να καταλάβει που τελειώνει ο τοίχος και αρχίζει το ταβάνι, δίνοντας την αίσθηση ότι το ταβάνι είναι ψηλότερο απ' ότι είναι στην πραγματικότητα. Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα, καθώς τα σκούρα απορροφούν το φως αντί να το αντανακλούν, κάνοντας τον χώρο να μοιάζει ελαφρώς πιο κλειστός.

 

Επιλέξτε τα κατάλληλα έπιπλα

Στραφείτε μακριά από βαριά και ογκώδη έπιπλα και προτιμήστε μικρότερα, με απλές γραμμές. Επιλέξτε όπου μπορείτε σαν υλικό το γυαλί ή το plexiglass αντί για το μασίφ ξύλο, καθώς το μάτι βλέπει μέσα από αυτά και νομίζει πως καταλαμβάνει λιγότερο χώρο απ' ότι καταλαμβάνει στην πραγματικότητα. Επίσης, προτιμήστε έπιπλα με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο, ή έπιπλα που διπλώνουν μετά τη χρήση τους ή αποθηκεύονται το ένα μέσα στο άλλο. Τέλος, όπου υπάρχει η δυνατότητα, χρησιμοποιήστε έπιπλα με εκτεθειμένα πόδια (κυρίως κρεβάτια και καναπέδες), που επιτρέπουν να μπορείς να δεις από κάτω το πάτωμα.

 

Χρησιμοποιήστε την αντίθεση

Η αντίθεση στα χρώματα και τις υφές είναι σύμμαχος σας, οπότε χρησιμοποιήστε κουρτίνες και καλύμματα κρεβατιού και καναπέ σε έντονα, φωτεινά χρώματα και μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα με το αποτέλεσμα!

 

Υιοθετήστε μια πιο minimal προσέγγιση

Τα πολλά διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν να κάνουν έναν χώρο να έχει κλειστοφοβική αίσθηση, οπότε προτιμήστε λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα διακοσμητικά είδη. Η νοοτροπία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στα έπιπλα, ένας μεγάλος καναπές σε σχήμα L σχεδόν πάντα θα παρουσιάζει μια λιγότερο "πολύπλοκη" εικόνα στο μάτι απ' ότι δύο ξεχωριστοί.

 

Κρεμάστε έξυπνα τις κουρτίνες σας

Κρεμάστε τις κουρτίνες σας όσο πιο ψηλά γίνεται, από το ταβάνι. Επίσης, αφήστε τες να ακουμπάνε κάτω στο πάτωμα ή να τερματίζουν οριακά πριν από αυτό, όχι όμως να αφήνουν μεγάλο κενό μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, ξεγελιέται το μάτι και θεωρεί πως ο χώρος είναι ψηλότερος απ' ότι είναι στ' αλήθεια.

 

Εσείς τι μυστικά έχετε ώστε να εκμεταλλευτείτε όσο πιο αποδοτικά γίνεται έναν μικρό χώρο; Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας φωτογραφίες σας, αλλά και δικές σας προτάσεις και ιδέες!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υπόβαλε ένα σχόλιο