Πως η πανδημία έχει επηρεάσει το interior design

Πως η πανδημία έχει επηρεάσει το interior design

Η πανδημία έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, και ψυχαγωγούμαστε. Παρακάτω θα δούμε πως αυτό έχει επηρεάσει τα σπίτια μας και, πιο συγκεκριμένα, γιατί η λειτουργικότητα και η ευελιξία έχουν ξεπεράσει την αισθητική ως τον #1 παράγοντα που καθορίζει τις επιλογές μας αναφορικά με τη διαρρύθμιση αλλά και διακόσμηση του σπιτιού μας.

 

Γραφεία στο σπίτι

Με την τηλεργασία όχι απλά να εξαπλώνεται, αλλά να γίνεται και υποχρεωτική σε πολλές περιπτώσεις, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστού χώρου εργασίας μέσα στο σπίτι για όσους δεν διέθεταν πριν, ή αναβάθμισης του για όσους διέθεταν, αλλά δεν τον χρησιμοποιούσαν συχνά. Έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στην αγορά άνετων καρεκλών γραφείου, γραφείων εργασίας με μεγάλη διαθέσιμη επιφάνεια και επίπλων όπως ραφιέρες και ντουλάπια για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εργασίας που έχουν υποστεί τα σπίτια μας.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που πηγαίνουν ακόμη σχολείο, μιας και εκείνα πλέον έχουν μεταβεί σε τηλεκπαίδευση και χρειάζονται και αυτά δικό τους χώρο χωρίς περισπασμούς, είτε οπτικούς, είτε ακουστικούς.

Τα παραπάνω σημαίνουν που πλέον οι αγοραστές σπιτιών εκτιμούν πολύ περισσότερο έναν έξτρα χώρο στο σπίτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως χώρο εργασίας, απομονωμένο από το υπόλοιπο σπίτι.

 

Φουαγιέ

Οι είσοδοι και τα φουαγιέ έχουν την τιμητική τους την τελευταία περίοδο, καθώς πλέον είναι όλο και πιο σημαντικό να διατηρούμε καθαρούς τους χώρους μας και να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του "μέσα" και του "έξω". Αυτό σημαίνει ότι χώροι που επιτρέπουν κάποιον να βγάλει τα παπούτσια του και ενδεχομένως να πλύνει και τα χέρια του πριν προχωρήσει πιο μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι. Μεγάλος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι τα έπιπλα εισόδου.

 

Βιοφιλικό design

Μεγάλα παράθυρα και συρόμενες πόρτες που φέρνουν πιο κοντά το εσωτερικό του σπιτιού με το εξωτερικό του, φυτά/λουλούδια και χρώματα που είναι εμπνευσμένα από τη φύση ενισχύουν την ψυχολογία μας και μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε όσο διάστημα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Ειδικά για όσους μένουν σε αστικά κέντρα, η στενότερη επαφή με τη φύση έχει γίνει πιο αναγκαία από ποτέ. Για να είναι τα σπίτια μας καταφύγιο και μέρος ξεκούρασης, επιλέγουμε χρώματα που προκαλούν γαλήνη, ηρεμία και σύνδεση με τη φύση, καθώς επίσης και υφές που εστιάζουν περισσότερο στην άνεση και λιγότερο στην εμφάνιση.

 

Ανέσεις ξενοδοχείου

Μιας και κανείς μας δεν ξέρει πότε ακριβώς θα είναι οι επόμενες διακοπές μας, πολλοί έχουν επιλέξει να μεταφέρουν κομμάτια από τον σχεδιασμό ξενοδοχείων στα σπίτια τους. Για παράδειγμα, ορισμένοι έχουν μετατρέψει τα μπάνια τους ώστε να θυμίζουν σπα ξενοδοχείου.

 

Διαχωρισμός του χώρου

Με το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ζωής να περιορίζεται στο σπίτι, η ύπαρξη ξεχωριστών χώρων για διαφορετικές δραστηριότητες έχει μετριάσει την άνοδο των εντελώς ανοιχτών χώρων. Διαχωριστικά όπως τα παραβάν βοηθούν στον καθορισμό χώρων για ευέλικτη χρήση.

 

Δωμάτια πολλαπλών χρήσεων

Υπόγεια, έξτρα κρεβατοκάμαρες και γκαράζ που δεν χρησιμοποιούνταν, αναδιαμορφώνονται ως χώροι για άσκηση, για ταινίες και άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βοηθούν να περνά πιο ευχάριστα και δημιουργικά ο χρόνος.

 

Έχετε κάνει και εσείς παρεμβάσεις στο σπίτι σας εξαιτίας της πανδημίας; Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας φωτογραφίες σας, αλλά και δικές σας προτάσεις και ιδέες!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υπόβαλε ένα σχόλιο